Uyku Apnesi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Sosyal medyada dolaşan “Uyku apnesi hastalarına ehliyet verilmeyecek!” iddialarıyla birlikte, uyku apnesi hastalığı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenlerin sayısı artmıştır. Peki, uyku apnesi nedir ve nasıl tedavi edilir? İşte bu konuda merak edilen önemli bilgiler.
UYKU APNESİ NEDİR?
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mücahit Altınışık, uyku apnesi hakkında detaylı bilgiler sunuyor. Uyku apnesi, genellikle uyku sırasında üst solunum yolunun çeşitli derecelerde tıkanması sonucunda meydana gelir. Bu tıkanıklık, en az 10 saniye veya daha uzun süreli nefes durması ile karakterizedir ve bu durum, kandaki oksijen seviyesinin düşmesine neden olur.
UYKU APNESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Uyku apnesinin belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Diyabet problemi olmaksızın sürekli gün içindeki aşırı uyku hali,
- Etraftaki insanları rahatsız edecek kadar yüksek sesle horlama,
- Sık sık uyanma ile sonuçlanan bölünmüş uyku,
- Durduk yere sinirli davranışlar ve tartışma eğilimi,
- Sürekli baş ağrısı, çene sıkma ve kas-eklem ağrıları,
- Depresyona yatkınlık,
- Her zamankinden daha fazla yeme isteği,
- Çalışma performansında ve verimlilikte düşüş.
Eğer bu belirtilerden bazılarını yaşıyorsanız, bir uzmana danışmanız önemlidir.
UYKU APNESİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan, uyku apnesi için alınabilecek önlemleri şu şekilde açıklıyor:
- Uyku apnesinin en yaygın nedeni aşırı kilodur. Fazla kilo, horlamayı artırır ve zamanla uykuda nefes kesilmesine yol açabilir. Kilo vermekte zorlanan kişilerde mutlaka uyku apnesi araştırılmalıdır.
- Yorgun olduğunuzda yatağa gitmekten kaçının. Yorgunluk kasların gevşemesine neden olup horlamayı arttırabilir. Eğer yorgunsanız, uyumadan önce yarım saat kadar oturarak dinlenmek faydalı olacaktır.
- Uyku ile yemek arasında en az 4-5 saat olmasına dikkat edin. Geç saatlerde yemek yemek, uyku apnesi ve horlamayı tetikleyebilir. Bu nedenle yatmadan önce yemek yemekten kaçının.
- Gece boyunca meyve, kuru yemiş, tatlı tüketim alışkanlıklarını bırakın. Ayrıca geç saatte kahve, çay, bitki çayı, alkol ve gazlı içeceklerden uzak durmalısınız.
- Yastık seçiminizi dikkatlice yapın. Sırt üstü yatıyorsanız horlama meydana gelebilir, bu nedenle yan yatma alışkanlığı kazanmanız yararlı olacaktır. Bu alışkanlığı geliştirmek için pijamanızın arkasına tenis topu dikebilirsiniz.
- Burun ve boğazda tıkanıklığa sebep olan durumlar (burun kıkırdak eğriliği, burun etlerinin büyüklüğü, burun polipleri, iri bademcikler ve geniz eti) varsa, bunların tedavi edilmesi gerekir. Küçük cerrahilerle solunum yollarını açmak, hem sağlık açısından hem de uyku kalitesi açısından büyük fayda sağlar. Burnu tıkanık olan kişiler, uyurken ağızlarını açmak zorunda kaldıkları için dil arkaya kaçabilir. Ağız açık uyumak, uyku kalitesini olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle mutlaka bir KBB uzmanına muayene olunmalıdır.