
Türkiye’nin birinci yerli ve ulusal haberleşme uydusu Türksat 6A’nın fırlatma tarihi belirli oldu.Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, CNN Türk’te Fulya Öztürk’ün moderatörlüğündeki Akıl Çemberi programında gündeme ait açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, “Yerlilik yüzde 80 üzerinde. Genel üretimi bizde, yüzde 10-15 civarında dış girdi var. Bu da başlangıç için çok normal” dedi. Türksat 6A uydusu 9 Temmuz Salı günü fırlatılacak. Pekala, Türksat 6A vazifeleri ve özellikleri neler? İşte, detaylar.

TÜRKSAT 6A NE VAKİT FIRLATILACAK?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı açıklamada şunları söyledi;
10 sene 20 sene evvel ‘İHA yapacağız’ tartışmalarından bugün bırakın güvenliği, orman yangınlarında 14 tane SİHA kullanılıyor. Hayatımızın o kadar içine girdi ki. Onu yapan ülke bugün geldi 6A’yı yaptı. Türksat, Tübitak, Tusaş ve Aselsan’ımız var. Onların gece gündüz özveriyle, ‘Biz yapabiliriz’ yaklaşımıyla yaptığı iştir bu. İnşallah bunun pazarlamasını da yapacağız ve satacağız. Yerlilik yüzde 80 üzerinde. Genel üretimi bizde, yüzde 10-15 civarında dış girdi var. Bu da başlangıç için çok olağan.
Bu tesislerde bu ortam sağlanarak uydunun çalışabilirliğini test ettik. Bizim uzayda da bir vatanımız var artık çok şükür. Tahsis edilmiş Uluslararası Uzay Ajansı tarafından. Siz onu satın alıyor ve sahipleniyorsunuz. Biz şu andaki yörüngelerle sonucunu istediğimiz hedefi tesis edebiliyoruz. Bizden evvel fırlatılacak bir uydu var. Ondan sonra yerleştirilecek ve fırlatılacak. Hava koşullarına nazaran karar verilecek bir süreç. Niyetim orada olmak. 9 Temmuz’da 00.20’de fırlatılacak.

TÜRKSAT 6A NEDİR?
TÜRKSAT 6A, Türkiye’de yerli olarak geliştirilen ve ülkemizin uzay alanındaki yeteneklerimizi daha da ileri götürmeyi amaçlayan birinci haberleşme uydusu projesidir. 1994 yılında vazifeye başlayan TÜRKSAT 1B ve takip eden TÜRKSAT 1C, 2A, 3A, 4A, 5A ve 5B uyduları ile ülkemizde bu alanda hizmet sağlanmış ve sağlanmaktadır. Lakin bu uydular yurtdışı firmalardan temin edilmiştir. TÜRKSAT 6A projesinde ise TÜBİTAK UZAY, daha evvelki RASAT ve GÖKTÜRK-2 projelerinde kazanılan uzay alanındaki deneyimlerinden de faydalanarak, proje ortakları TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmaları ile birlikte ulusal haberleşme uydu platformunu geliştirmektedir.

TÜRKSAT 6A NE İŞE FAYDA?
TURKSAT 6A Projesi 15 Aralık 2014 tarihinde başlamış olup, toplam mühleti 60 ay olarak planlanmıştır. Projede yörüngede misyon yapacak olan uçuş modelinin yanı sıra yer testlerinde kullanılmak üzere sistem düzeyinde ek modeller de geliştirilmektedir. TURKSAT 6A Projesine, TÜBİTAK ve “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı” tarafından fon sağlanmaktadır. TÜRKSAT A.Ş., yörüngede devreye alma süreçlerin muvaffakiyet ile tamamlanmasından sonra uydunun işleticisi ve sahibi olacaktır.
TÜRKSAT 6A uydusunun; montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri TUSAŞ’da kurulu bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. 42° doğu GEO-yer senkron yörüngeye yerleştirilecek uydu TÜRKSAT tarafından işletilecektir.

TÜRKSAT 6A ÖZELLİKLERİ VE GÖREVLERİ
Ku-Bant, Ku-BSS Bant, Ka-Bant ve Q/V Bant frekans bantlarında uplink ve downlink haberleşme kanallarını barındıracak TÜRKSAT 6A uydusunun, teknolojik yetkinliği ile Türkiye’ye inançlı bilgi irtibatı alanında kıymetli oranda kapasite artırımı ve kritik avantajlar getirmesi hedeflenmektedir.
Yakıt dâhil, 4 tonun üzerinde bir kütleye sahip olacak olan uydu, 42 derece doğu boylamında yer sabit yörüngeye yerleştirilecektir. TÜRKSAT 6A Uydusu, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının büyük bir kısmındaki son kullanıcılara hizmet edecektir. Proje kapsamında, uydu üzerinde kullanılacak yeni geliştirilen birçok alt sisteme uzay ve uydu tarihçesi kazandırılacak ve kelam konusu alt sistemler, ulusal haberleşme uydularının alt yapısını oluşturacaktır. Projede son kademe olan Uçuş Modeli testlerine başlanmış, uydunun uzay şartlarına uygunluğu ve fonksiyonelliğine yönelik testler yürütülmektedir.