1. Haberler
  2. Bilgi
  3. GSS nedir? GSS tespiti nasıl ve neye göre yapılır?

GSS nedir? GSS tespiti nasıl ve neye göre yapılır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GSS, Türkiye’de ikamet eden ve çalışmayan vatandaşlar, 18 yaşından büyük öğrenciler, emekliler ve 65 yaşından büyük olanlar için zarurî hale getirilmiştir. Bu kapsamda olan şahıslar, toplumsal güvenlik kuruluşlarına prim ödeyerek GSS kapsamında sıhhat hizmetlerinden yararlanabilirler.

GSS, bu şahısların, hastanelerde, sıhhat merkezlerinde, aile sıhhat merkezlerinde ve öbür sıhhat kuruluşlarında fiyatsız yahut düşük fiyatlı sıhhat hizmetlerinden yararlanmalarını sağlar. Bu sistem, rastgele bir sıhhat sorunu yaşayan vatandaşların, maddi açıdan zorlanmadan sıhhat hizmetlerinden yararlanmalarına imkan tanır.

PRİM BORCU NEDİR?

Prim borcu, sigortalı çalışanların toplumsal güvenlik sistemine iştiraki kapsamında, Toplumsal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödemesi gereken primlerin eksik yahut ödenmemesi durumunda oluşan borçtur. Bu borç, sigortalının sıhhat hizmetlerinden faydalanması ve emeklilik hakkı üzere toplumsal garantilerini sürdürebilmesi için gereklidir. Çalışanlar ismine patronlar prim ödemelerini sistemli olarak yapmak zorundadır. Prim borcu, bilhassa özgür çalışanlar ve Bağ-Kur kapsamındaki şahıslarda daha sık karşılaşılan bir durumdur.

GSS NEDİR? 

Genel sıhhat sigortası (GSS); bireylerin öncelikle sıhhatlerinin korunmasını, sıhhat riskleri ile müsabakaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı, söz etmektedir.

Reformdan evvel toplumsal güvenlik kuruluşları farklı olduğu üzere sigortalılar yalnızca mensup oldukları toplumsal güvenlik kuruluşunun verdiği sıhhat hizmetlerinden yararlanabiliyordu. Herkesin sıhhat hizmetlerine eşit biçimde erişme imkânı yoktu.

Genel sıhhat sigortası ile şahısların ekonomik gücüne ve isteğine bakılmaksızın, ortaya çıkacak hastalık riskine karşı, toplumun bütün fertlerinin sıhhat hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve aktif bir formda faydalanması sağlanmıştır.

Kanundan evvel ülkemizde kimi kesitler sıhhat hizmetlerinden yararlanma istikametinden toplumsal garantiden mahrum bulunmakta idi. Öte yandan, çeşitli toplumsal güvenlik kuruluşlarınca üyelerine çeşitli ölçü ve nitelikte sıhhat sigortası yardımları yapılmakta ve bu yardımlar arasında norm birliği bulunmamakta idi. Yasa ile norm ve standart birliği sağlanmıştır.

Ülkemizde dağınık yapıda olan ve yararlanma şartları birbirinden hayli farklı ve erişimi bütün nüfusa yaygınlaşmamış bulunan sıhhat hizmetlerinde yaşanan sıkıntılar uzun yıllar tartışılmış, tahlili için de değişik tarihlerde yasal düzenlemeler yapılmıştır.

Bütün bu uğraşlara karşın tüm nüfus sıhhat teminatı tarafından kapsam ve muhafaza altına alınamamıştır. Islahat ile tüm nüfus kapsam altına alınmıştır.

GSS nedir? GSS tespiti nasıl ve neye göre yapılır?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haberu - Güncel Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin