Berat Kandili Duası
Berat Kandili, Türkçe ve Arapça duaların okunabileceği özel bir gecedir. Müslümanlar için son derece önemli olan bu gece, Recep ayı içerisinde yer alıyor ve 13 Şubat Perşembe günü idrak edilecektir. Berat Kandili, günahlardan arınmanın ve Allah’tan af dilemenin en güzel fırsatlarından biri olarak kabul edilir. Bu gece, dualar edilir, tövbe edilir ve ibadetlerle geçirilir. Aynı zamanda, birçok inanca göre bu gecede insanların kaderinin yazıldığı, günahlarının affedildiği ve dualarının kabul edildiği düşünülmektedir. Kandil duaları, genellikle böyle değerli gün ve gecelerde okunur. Bu vesileyle, Peygamber Efendimiz’in Berat Kandili için özel bir duası da merak edilmektedir.
Berat Kandili, “affedilmek” ve “temize çıkmak” gibi anlamlar taşır ve 11 ayın sultanı Ramazan ayının habercisi olarak kabul edilir. Peki, Berat Kandili’nde nasıl dua edilir? İşte, Berat Kandili’nde okunacak dualar…
PEYGAMBERİMİZİN BERAT KANDİLİ DUASI NASIL OKUNUR?
Hz. Muhammed (S.A.V) Berat Kandili’nde şu şekilde dua ederdi: “Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim.”
Bu gecede edilebilecek diğer kıymetli dualar ise şu şekildedir:
“Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike.”
BERAT KANDİLİ GECESİ OKUNACAK DUA
“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Allah’ım, ey ihsân ve ikram sahibi olan ve kendisine ihsan edilemeyen, ey Celâl ve İkrâm Sahibi, ey lutfu ve ihsânı bol olan, Sen’den başka ilâh yok, sen kendisine ilticâ edenlerin yardımcısı, kendisine sığınanlara emân veren, korkanların kendisinde emniyete kavuştuğu yüce zât’sın. Allah’ım! Beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da şakî/kötü veya mahrûm veya kovulmuş veya rızkı dar olarak yazdıysan, Allah’ım fazl u ihsânınla kötülüğümü, mahrûmiyetimi, kovulmamı ve rızkımın az olmasını sil, beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da saîd/iyi, rızkı bol ve hayırlara muvaffak olan bir kulun olarak yaz. Şüphesiz Sen Rasûl’ünün lisânı üzere indirilen Kitâb’ında bir söz buyurdun ve Sen’in sözün haktır: “Allah dilediğini siler, (dilediğini de) sâbit bırakır. Ümmü’l-Kitâb (Ana Kitâb) O’nun yanındadır.” (er-Ra’d, 39) İlâhî! En büyük tecellin ile “Her hikmetli işe kendisinde hükmedilen” (ed-Duhân, 4) ve kesin karar verilen mübarek Şa’bân’ın yarısı gecesinde, bizden bildiğimiz, bilmediğimiz ve Sen’in bildiğin bütün belâları uzaklaştır. Şüphesiz Sen en yüce ve en keremlisin. Allah, Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eylesin!” (Bkz. Ali el-Müttakî, no: 5090)
BERAT KANDİLİ DUASI TÜRKÇE ANLAMI
“Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, Zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, Sen kendini övdüğün gibisin.”
“Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim.”
BERAT KANDİLİ’NDE OKUNACAK DUALAR
- Genel Dua (Arapça): “Allahümme innî es’elüke bi-rahmetike’lletî vesiat külle şey’in en tağfira lî.” Anlamı: “Allah’ım! Her şeyi kuşatan rahmetinle beni bağışlamanı diliyorum.”
- Tövbe ve İstiğfar Duası: “Estağfirullah el-azîm el-kerîm ellezî lâ ilâhe illâ hû, el-hayy el-kayyûm ve etûbü ileyh.” Anlamı: “Kendisinden başka ilah olmayan, hayy ve kayyum olan, azîm ve kerîm olan Allah’tan bağışlanma dilerim ve O’na tövbe ederim.”
- Kur’an-ı Kerim’den Dualar:
- Ayetel Kürsi: Her türlü kötülükten korunmak için okunur.
- İhlas Suresi: Allah’ın birliğini ve yüceliğini anlamak için okunur.
- Felak ve Nas Sureleri: Her türlü şerden korunmak için okunur.
- Salavat-ı Şerife: “Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed.” Anlamı: “Allah’ım! Efendimiz Muhammed’e ve onun ailesine salat ve selam eyle.”
- -Peygamber Efendimiz’in (SAV) sıkça okuduğu dua: “Allahümme inneke afüvvün, tuhibbül afve fa’fu anni.” (Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.)
- -Günahların bağışlanması için okunabilecek dua: “Estağfirullah el azim ellezî lâ ilâhe illâ hu, el-hayyul kayyûmu ve etûbu ileyh.” (Allah’tan mağfiret dilerim. O’ndan başka ilah yoktur, O Hayy ve Kayyum’dur. O’na tövbe ederim.)
- -Berat Gecesi’nde bolca okunabilecek bir dua: “Hasbünallahu ve ni’mel vekîl, ni’mel Mevlâ ve ni’men nasîr.” (Allah bize yeter, O ne güzel vekildir, ne güzel Mevla’dır ve ne güzel yardımcıdır.)
- -Rızık, bereket ve hayırlı bir gelecek için dua: “Allahümme bârik lenâ fî recabe ve şa’bâne ve belliğnâ ramadân.” (Allah’ım! Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.)
BERAT KANDİLİ DUASI TÜRKÇE OKUNUŞU
Allahümme ya zel-menni vela yümennü aleyhi. Ya zel-celali vel-ikrami. Ya zet-tavli vel inami. La ilahe illa ente. Zahrel-laciine ve carel-müstecirine ve emanel -haifine. Allahümme in künte ketebteni indeke fi ümmil -kitabi şekıyyen ev mahrumen ev matruden ev mukatteren aleyye fir-rızkı. Femhullahümme bi fazlike şekaveti ve hirmani ve tardi ve iktare rızki ve esbitni indeke fi ümmil-kitabi seiden ve merzukan ve müveffekan lil-hayrati, feinneke kulte ve kavlukel-hakku fi kitabikel-munzeli ala lisanı nebiyyikel-mürseli. Yemhullahü ma yeşaü ve yüsbitü ve indehu ümmül-kitabı. İlahi bit-tecelliyyil-azami fi leyletin-nısfı min şabanel-mükerremilleti. Fiha yüfreku küllü emrin Hakim. ve yübremü en tekşife anna minel-belai manalemü ve ma la nalemü ve ma ente bihi alemü inneke entel-eazzül-ekremü. Ve sallallahü ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve ashabihi ve evladihi ve ezvacihi ve selleme.
BERAT KANDİLİ NEDİR?
Berat kelimesi, “kurtulmak”, “beri olmak” ya da “suçlu olmamak” anlamına gelir. Berat ve beraet, bir kişinin aklanması, temiz ve suçsuz çıkması anlamında kullanılır. Bu gece, müminlerin günah yüklerinden kurtulup, ilahi bağışa ermesi umulduğu için “Berat Gecesi” olarak adlandırılmıştır. Bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin büyük sevabı ve feyzi vardır. Resul-u Ekrem bu konu ile ilgili olarak: “Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (şaban ayının on dördüncü günü) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim’ buyurur.” (Ibn Mâce) Ayrıca, Berat gecesi, Kuran-ı Kerim’in Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına topluca indirildiği gecedir. Buna “inzal” denir. Kadir gecesinde ise Peygamberimize ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır; buna ise “tenzil” denir.
BERAT KANDİLİ KUR’AN’DA GEÇİYOR MU, KUR’AN’DA VAR MI?
6 Mart Pazartesi günü Berat Kandili idrak ediliyor. Müslümanlar için oldukça önemli bir yere sahip olan Berat Kandili için “Kur’an’da geçiyor mu?” sorusu sıklıkla araştırılmaktadır. Kadir gecesi dışındaki gecelerin kutsallığı hakkında Kur’an’da herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Hadislerde de Berat gecesi dışındaki geceler hakkında kesin sayılabilecek bir bilgi ve yönlendirme yoktur. Ancak Duhân sûresinde (44/3) Kur’an’ın “mübarek bir gecede” nâzil olduğu ifade edilmektedir.