Çöl Tozu Uyarıları ve Etkileri
Çöl tozu veya toz bulutu uyarılarının ardından, birçok kentte yaşayan vatandaşlar bu konu hakkında yoğun araştırmalar yapmaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin birçok ilinde toz taşınımı olacağını bildirdi. Çöl tozunun, özellikle solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan kişiler için tehlikeli olabileceği ve hassas bireylerde olumsuz etkiler yaratabileceği vurgulandı. Ayrıca, bu durumun görüş mesafesinde düşmelere neden olabileceği de kaydedildi. Peki, toz bulutu nedir, hangi illerde etkili olacak, zararlı mı? Çöl tozu ne zaman sona erecek? İşte son hava durumu raporları!
Çöl Tozu İstanbul’da
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarılar doğrultusunda, Libya çöllerinden havalanan toz bulutları Akdeniz’i geçerek Yunanistan üzerinden Türkiye’ye ulaştı. Bu durum, ülkenin batı kesimlerinde yoğun bir şekilde hissedilmeye başlandı. İstanbul’da çöl tozu nedeniyle görüş mesafesinde düşüş yaşandı ve hava kalitesinde belirgin bir azalma görüldü.
Uzmanlardan Çöl Tozu Uyarısı
Afrika üzerinden gelen çöl tozları ve sıcak hava dalgası, Türkiye’de etkisini sürdürürken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Kansu, şu açıklamalarda bulundu: “Çocuklar, alerjisi ve astımı olanlar, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olanlar ve yaşlı bireyler daha fazla risk altındadır. Toz partiküllerinin içinde kimyasal maddeler de bulunuyor. Bu durum, uzun vadede kronik ve nörolojik rahatsızlıklara yol açabileceği gösterilmiştir. Solunum semptomları olan hastalar acil servislere artan şikayetlerle başvuruyor. Dışarıda geçirilen zamanı azaltmalıyız, maske takmayı ihmal etmemeliyiz ve aldığımız sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalıyız.”
Çöl Tozu Nedir?
Toz taşınımı ya da çöl tozu, atmosferdeki toz partiküllerinin hareket etmesi veya taşınması sürecidir. Bu partiküller genellikle rüzgar, termal hareketler, fırtınalar veya insan etkisiyle atmosferde taşınabilir. Toz taşınımı, çoğunlukla çöllerden veya kuru arazilerden kaynaklanan toz fırtınaları ile ilişkilidir; ancak sanayi, tarım faaliyetleri veya araç trafiği gibi insan etkinlikleri de bu durumu etkileyebilir. Çöl tozlarının atmosferde belirgin bir şekilde varlığının en önemli nedenleri arasında kuraklık ve çölleşme yer almaktadır.
Antalya Toz Bulutuyla Kaplandı
Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, 2 gündür Antalya’da etkili olan toz taşınımı yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Kuzey Afrika’dan gelen toz tabakası, şehrin üstünü kapladı ve Beydağları görünmez hale geldi. Meteorolojik verilere göre, kentte yüzey toz konsantrasyonu 110 mikrogram/metreküp ile ‘hassas’ seviyede seyrediyor. Toz taşınımının akşama kadar aynı seviyede devam etmesi, yarın ise etkisini azaltarak sürmesi bekleniyor. Ayrıca, gün içerisinde beklenen yağmurun toz tabakasını kısmen azaltması öngörülüyor.
Çöl Tozu 2024 Ne Zaman Bitecek?
Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutlarının etkisiyle Yunanistan’ın başkenti Atina’da gökyüzü turuncu bir renge büründü. Meteoroloji, Marmara ve İç Anadolu Bölgesi’nde beklenen toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, 3 gün sürecek olan toz taşınımı nedeniyle yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler için maske takma uyarısında bulundu. Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü, İstanbul genelinde toz taşınımının beklendiğini açıkladı.
3 Gün Etkili Olacak
CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, beklenen hava durumu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Evet, toz geliyor. Atina’ya Afrika’dan ulaştı. Sahra Çölü üzerinden Ege, Marmara, Karadeniz ve daha sonra İç Anadolu’ya doğru ilerliyor. Tozun içinde demir bileşeni olduğu için kırmızı bir renge sahip. Atina’da kararlı bir atmosfer var, bu nedenle toz yukarıdan aşağıya inmiş durumda. İstanbul’da toz miktarı bu kadar yoğun olmayabilir. İstanbul ve Ege’de rüzgar fazla olduğu için etkisi daha az olacaktır. Yarın Kastamonu, Konya ve Ankara’da da etkili olması bekleniyor. İstanbul’dan doğuya doğru yayılacak. İç Anadolu’da kırmızılık biraz daha belirgin olacaktır.”
Maske Uyarısı
Toprak için faydalı mineraller bulunsa da, bunların solunmaması gerektiği konusunda uyarılar var. Toz değerleri 250 mikrogram/ metreküpü geçtiğinde maske takılması kesinlikle önerilmektedir. Özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanların dışarı çıkmadan önce maske takmaları önem arz etmektedir. Rüzgarlı kıyılarda toz dağılımı daha fazla olmasına rağmen iç bölgelerde yüksek basınç etkisiyle tozun yoğunluğu artmaktadır. Yağmur yağmadığı takdirde, tozun çamur şeklinde yağması pek olası değildir. Çok sağlıklı olmamakla birlikte, hassas bir seviyede varlığını sürdürüyor.
Toz Bulutu Etkili Olmaya Başladı
Sabahın erken saatlerinden itibaren Adıyaman semalarını kaplayan toz bulutu kentin üzerini yoğun bir şekilde sardı. Görüş mesafesinin azaldığı kentte, toz bulutu şehrin gri ve sarı renge bürünmesine neden oldu. Vatandaşlar, toz bulutunun başta astım hastaları olmak üzere tüm bireylerin sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çeşitli uyarılar sonrasında, Libya üzerinden gelen çöl tozu Tekirdağ’da da etkili olmaya başladı. Çöl tozunun etkisiyle Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesi yer yer görünmez hale geldi. Etkili olan çöl tozu nedeniyle ilçedeki birçok araç çamurla kaplandı. Bu durum, vatandaşların oto yıkama merkezlerine gitmesine neden oldu.
Bolu’da Gökyüzünü Toz Bulutu Kapladı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sarı kodlu ‘toz taşınımı’ uyarısının ardından Afrika’dan Türkiye’ye ulaşan yoğun toz Bolu’da da etkili oldu. Şehrin yüksek kesimlerinden kent merkezine ulaşan gri toz bulutları gözlemlendi. Bolu’nun yarın da hassas seviyede yoğun toz etkisi altında kalması bekleniyor.
Sıcaklıklar Artıyor
Yağışlı bir kışın ardından yaz aylarına yaklaşırken, sıcaklıkların etkisi giderek artmaya başladı. Meteoroloji, bölge bölge sıcaklıkların 10 ila 15 derece yükseleceğini bildirdi. Aşırı sıcaklıklar konusunda bir dizi uyarıda bulunan Bakan Özhaseki, “Özellikle kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız ve yaşlılarımızın, günün en sıcak saatleri olan 11:00 ile 16:00 arasında açık alanlarda bulunmamalarını önemle rica ediyorum.” dedi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; yurdun kuzey ve batı kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Trakya ile İstanbul, Kocaeli ve Çanakkale çevrelerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin ise az bulutlu ve açık geçeceği tahmin edilmektedir. Rüzgarın Güney ve Kıyı Ege’de kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor. İç ve batı bölgelerde toz taşınımı görüleceği öngörülüyor. Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, bu hafta içerisinde Marmara, Ege ve Batı Akdeniz’de 4-6 derece; Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ise 10-15 derece üzerine çıkması öngörülüyor.