1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Hıdırellez: Baharın Gelişi ve Kutlamaları

Hıdırellez: Baharın Gelişi ve Kutlamaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hıdırellez tarihi, baharın müjdecisi olarak merakla bekleniyor. Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar’da yaygın olarak kutlanan mevsimlik bayramlardan biri olan Hıdırellez, doğanın uyanışını simgeler. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak da bilinen bu özel gün, UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’ne alınma çalışmaları 2010 yılında başlamış ve 2017 yılında bu listeye dahil edilmiştir. Peki, Hıdırellez 2024’te ne zaman kutlanacak? İşte detaylar!

Hıdırellez: Baharın Gelişi ve Kutlamaları

HIDIRELLEZ 2024 NE ZAMAN KUTLANACAK?

Gregoryen takvimine (miladi takvim) göre Hıdırellez, her yıl 6 Mayıs’ta kutlanmaktadır. Eski Rumi takvim (Jülyen takvim) göz önüne alındığında ise bu tarih 23 Nisan’a denk gelmektedir. Hıdırellez, 6 Mayıs’tan başlayıp 7 Kasım’a kadar süren Hızır Günleri ile yaz mevsimini; 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar süren Kasım Günleri ise kış mevsimini temsil eder. Bu bağlamda, 5 Mayıs gecesi kış mevsiminin sona erdiği ve sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir. Türkiye’de Hıdırellez Bayramı, 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece coşkulu bir şekilde kutlanır. Hıristiyanlar da bu günü, baharın ve doğanın uyanışının ilk günü olarak kabul eder; Rum Ortodoksları bu özel günü Aya Yorgi, Katolikler ise “Aziz George” günü olarak kutlamaktadır.

Hıdırellez: Baharın Gelişi ve Kutlamaları

2024 yılında Hıdırellez, 5 Mayıs Pazar akşamı başlayacak ve 6 Mayıs Pazartesi ikindi saatine kadar devam edecektir.

Hıdırellez: Baharın Gelişi ve Kutlamaları

HIDIRELLEZ NEDİR, NEDEN KUTLANIR?

Hıdırellez; Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar’da kutlanan önemli bir mevsim bayramıdır. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak bilinen bu gün, dünyada zor durumda kalanların yardımcısı olduğuna inanılan Hızır ile denizlerin hâkimi İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün kabul edilir. Bu iki kutsal figürün birleşimiyle ortaya çıkan “Hıdırellez”, Anadolu, Kırım ve Azerbaycan ile Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde bayram olarak kutlanmaktadır. Mevsimlik bir bayram olarak Hıdırellez, belirli yörelerde çeşitli ritüellerle kutlanır. Geçmişten günümüze, gül fidanına dilek bağlamak ve ateşten atlamak gibi gelenekler oldukça yaygındır.

Hıdırellez: Baharın Gelişi ve Kutlamaları

Sonuç olarak, Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez, insanların umut ve dileklerini tazelemek için bir araya geldiği, doğanın yeniden canlandığı ve baharın gelişini kutladığı özel bir zaman dilimidir.

Hıdırellez: Baharın Gelişi ve Kutlamaları

Hıdırellez: Baharın Gelişi ve Kutlamaları

Hıdırellez: Baharın Gelişi ve Kutlamaları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haberu - Güncel Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin