1. Haberler
  2. Bilgi
  3. İUP ne demek? TYP yerine gelen İUP ne iş yapar, çalışma saatleri nedir?

İUP ne demek? TYP yerine gelen İUP ne iş yapar, çalışma saatleri nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İUP müracaatları, Bakan Işıkhan’ın açıklamasıyla gündeme geldi. Işıkhan yaptığı açıklamada, “Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde hayata geçirdiğimiz İşgücü Ahenk Programı (İUP) için müracaatlar başladı” dedi. İŞKUR İşgücü Ahenk Programı (İUP), işsiz bireylerin işgücü piyasasına entegrasyonunu hızlandırmak gayesiyle düzenlenen bir eğitim programıdır. İştirakçilere iş sıhhati ve güvenliği, finansal okuryazarlık, motivasyon üzere hususlarda eğitimler verilecek. Program ile kamu kurumları iş birliğiyle uygulanacak ve iştirakçilere günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Maksat kitlesi ortasında bayanlar, engelliler ve eski mahkumlar yer alacak. Program, en fazla 10 ay sürer ve iştirakçiler 140 gün boyunca yararlanabilecek. Pekala, İUP nedir? İŞKUR İşgücü Ahenk Programı ile günlük 566 TL ödeme yapacak!

BAKAN IŞIKHAN’DAN AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, OVP çerçevesinde hayata geçirilen İşgücü Ahenk Programının (İUP) için müracaatların başladığını bildirdi. Bayanlar ve gençler başta olmak üzere işgücü piyasasından uzak kalmış vatandaşların bilgi ve marifet tarafından destekleyerek istihdama dahil edeceklerini belirten Işıkhan, “Çalışma hayatında yer alarak potansiyellerini pahalandırmak isteyen vatandaşlarımızı müracaat yapmaya bekliyoruz” tabirini kullandı.

İŞKUR’un toplumsal medya hesabından yapılan paylaşımda ise, “Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ve Bakanımız Vedat Işıkhan’ın teşrifleriyle tanıtımı gerçekleştirilen İUP’nin birincisi Ulusal Eğitim Bakanlığı iş birliği ile başladı” denildi.

Öte yandan müracaatlar, ALO 170 üzerinden ve İŞKUR İnternet sitesi üzerinden yapılabilecek.

İUP İştirak Kaideleri Nelerdir?

  1. a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  2. b) Kuruma kayıtlı olmak,
  3. c) 18 yaşını tamamlamış olmak,

ç) Yaşlılık yahut malullük aylığı almamak,

  1. d) Program talep tarihinden evvelki bir yıl içerisinde ve programın fiilen başlayacağı tarihe kadar yüklenicinin yahut bağlı, ilgili, bağlantılı ve yan kuruluşlarının çalışanı olmamak,
  2. e) Müracaat tarihinden evvelki son bir aylık müddette 5510 sayılı Kanunun 4 üncü hususu kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak yahut sigortalı sayılmamak,
  3. f) Müracaat tarihi prestijiyle 5510 sayılı Kanunun 5 inci unsuru kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak yahut sigortalı sayılmamak,
  4. g) Hane gelir kuralını sağlamak,

ğ) Kurum tarafından sunulan faal işgücü yahut işsizlik sigortası programlarının yararlanıcısı olmamak,

şartları aranır.

İUP Uygulanabilecek Faaliyet Alanları Nelerdir?

  1. a) Engelli, yaşlı ve hasta bakımına yönelik faaliyetlerin desteklenmesi,
  2. b) Çocuk bakım işlerine yönelik faaliyetlerin desteklenmesi,
  3. c) Ziraî üretim uygulamalarının ve hayvancılık faaliyetlerinin desteklenmesi faaliyetleri,

ç) Ağaçlandırma faaliyetlerinin desteklenmesi,

  1. d) Kamusal alanların paklık, bakım ve tamirat faaliyetlerinin desteklenmesi,
  2. e) Geri dönüşüm ve atık imha faaliyetlerinin desteklenmesi,
  3. f) Parkların ve yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi faaliyetlerinin desteklenmesi,
  4. g) Biyolojik çeşitliliğin korunması ve doğal hayat alanlarının onarım faaliyetlerinin desteklenmesi,

ğ) Spor ve kültür faaliyetlerinin desteklenmesi,

  1. h) Kurum tarafından belirlenecek ve kamu kurum ve kuruluşlarıyla yürütülebilecek başka faaliyetlerin desteklenmesi,

İUP İştirakçilerine Verilecek Eğitimler Nelerdir?

  1. a) İş sıhhati ve güvenliği eğitimi
  2. b) Bağımlılıkla gayret eğitimi
  3. c) İş arama marifetinin geliştirilmesi eğitimi

ç)İş ahlakı, motivasyon ve gerilim idaresi eğitimi

  1. d) Şahıslar ortası bağlar ve tesirli irtibat eğitimi
  2. e) Finansal okuryazarlık eğitimi
  3. f) Genel Müdürlük tarafından Kurumun tanıtımı ve İUP hakkında iştirakçilerin bilgilendirilmesi başta olmak üzere iştirakçilerin niteliğinin geliştirilmesine yönelik olarak talebin uygun bulunması ve ödenek tahsis edilmesi etabında belirlenebilecek öteki eğitimler
  4. g) Yüklenici kamu kurumunun faaliyet alanına yönelik olarak belirleyeceği öteki eğitimler

Katılımcılara Hangi Ödemeler Yapılmaktadır?

Katılımcılara iştirak sağladıkları günler için olarak Yönetim Kurulu tarafından 2024 yılı için belirlen 566,73 TL cep harçlığı ödenir.

Katılımcılar için Ödenecek Toplumsal Güvenlik Primleri Nelerdir?

Katılımcıların programa iştirak sağladıkları günler için 5510 sayılı Kanunun 5 inci unsurunun birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında ortaya çıkacak  %5,5 oranında toplumsal güvenlik prim sarfiyatları ödenir

Hangi Kurumlarla İUP Uygulanabilir?

Tüm kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği prosedürüyle program uygulanabilir.

İUP Uygulama Mühleti Kaç Aydır?

Program mühleti en fazla 10 aydır.

İUP’de Haftalık Yararlanma Müddeti Ne Kadardır?

Programın birinci dört haftası 5 gün ve 37,5 saat olarak uygulanır. Devam eden haftalarda 3 gün ve 22,5 saat olarak uygulanır.

Bir İştirakçi İUP’den En Fazla Ne Kadar Mühletle Yararlanabilir?

Bir iştirakçi, İşgücü Ahenk Programından toplamda en fazla 140 fiili gün yararlanabilir.

Özel Siyaset Gerektiren Kümeler nelerdir?

  1. a) Kadınlar
  2. b) Engelliler
  3. c) Eski hükümlüler

d)Terörle çabada malul sayılmayacak formda yaralananlar

  1. e) Hane Bazlı İzleme Sistemi kapsamında olanlar

İUP’de Müsaade Mühleti Ve Devamsızlık Hakkı Ne Kadardır?

Katılımcılar yükleniciye bilgi vermek ve onay almak kaydıyla; iştirak günü olarak belirlenen günler için program müddetinin 6 aya kadar olması durumunda 7, daha uzun periyodik olması durumunda ise 10 güne kadar müsaade kullanabilir. Sıhhat sıkıntıları, evlenme, doğum ve birinci derece yakınlarının vefatı ve gibisi durumlar da müsaade mühleti kapsamında kıymetlendirilir. İştirakçilerin müsaade kullandıkları günler için cep harçlığı ve toplumsal güvenlik prim ödemesi yapılmaz.

Katılımcılar Nasıl Seçilmektedir?

İl müdürlüğü iştirakçi seçiminde kullanacağı yolu programın ilanında belirtir. İştirakçi seçiminde liste formülünün kullanılmasına karar verilmesi durumunda programın niteliği, başvuranların sosyo-ekonomik şartları ve gibisi konular gözetilirek iştirakçiler belirlenir.

İUP iştirakçileri öncelikle özel siyaset gerektiren kümeler ortasından seçilir.  Bu kapsamda liste ayrımına gidilmiş olup aşağıdaki kümeler Özel Siyaset Listesi, bunlar dışında kalanlar Harici Liste olacak halde tasnif edilmektedir. Aşağıdaki kümelerin hepsi Özel Siyaset Listesi’ne dâhil edilecek olup, kümeler ortasında rastgele bir öncelik sıralaması bulunmamaktadır; Özel Siyaset Listesi’ndeki başvuranlar tamamlanmadan Harici Liste’de yer alan başvuranlar yararlanıcı olamayacaktır.

  1. a) Kadınlar
  2. b) Engelliler
  3. c) Eski hükümlüler

d)Terörle gayrette malul sayılmayacak biçimde yaralananlar

  1. e) Hane Bazlı İzleme Sistemi kapsamında olanlar

Başvuru tarihindeki AKS’ye nazaran birebir adreste ikamet edenlerin, programa başlangıç tarihi dikkate alınarak ulaşılabilen en yakın periyoda ilişkin gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri aylık toplam yararlarının taban fiyat tespit kurulu tarafından belirlenen bir aylık taban fiyatın net meblağının iki (2) katını aşması halinde kelam konusu adreste ikamet eden şahıslar programa katılamaz. Yurtlar ve sığınma meskenleri ve gibisi toplu hayat alanlarında ikamet edenler ile 8/03/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Bayana Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında kimlik bilgileri gizlenenler için bu koşul aranmaz.

Katılımcı Yasaklılık Durumları Nelerdir Ve Yasaklılık Mühleti Ne Kadardır?

  • Mazeretsiz olarak İUP’den ayrılanlar yahut kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler, son yararlanma tarihi üzerinden 12 ay geçmedikçe yeni bir İUP’ye başvuramaz.
  • Yararlandığı İUP bittikten sonra Kurum tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az iki iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, son yararlanma tarihi üzerinden 12 ay geçmedikçe yeni bir İUP’ye başvuramaz.
  • Devam ettiği bir İUP’den mazeretli ya da mazeretsiz ilişiği kesilen iştirakçi tıpkı İUP’ye tekrar katılamaz.

Yüklenici Sorumlulukları Nelerdir?

  • Katılımcıların uygun nitelikte olmamalarından kaynaklanacak sonuçlardan ya da vazifeli oldukları alanlara ve üçüncü bireylere verecekleri ziyanlardan yüklenici sorumludur.
  • Katılımcılara ilişkin isimli sicil kaydı, sıhhatle ilgili olarak çalışmaya mani bir durum olmadığına dair dokümanların ve programın niteliğine uygun öbür evrakların talep edilmesinden ve denetiminden yüklenici sorumludur.
  • Katılımcıların devamsızlık hudutlarını aşmaları azami mühletten fazla programa katılmaları ya da yüklenicinin rastgele bir sorumluluğunu yerine getirmemesi nedenleriyle iştirakçiye yapılan fazla ödemelerden yüklenici sorumludur
  • Yüklenici, iştirakçileri mevcut çalışanlarını ikame etmek emeliyle görevlendiremez.
  • İUP talep tarihinden evvelki bir yıl içerisinde ve programın fiilen başlayacağı tarihe kadar yüklenicinin yahut bağlı, ilgili, alakalı ve yan kuruluşlarının çalışanı olan şahıslar programdan yararlanamazlar.
  • Katılımcıların sigortalılık bildirim ve tescil süreçleri yüklenici tarafından gerçekleştirilir. Bu kapsamdaki bildirge ve dokümanların geç tesliminden doğacak idari para cezası, gecikme artırımı, gecikme cezası ve gibisi her türlü ziyandan yüklenici sorumludur.
  • Katılım kuralları ve ilgili mevzuatta belirlenen öbür tüm kaidelere ait bilgi ve evrak denetiminden yüklenici sorumludur. Yüklenici tarafından kelam konusu bilgi ve doküman denetim yükümlülüğünün yerine getirilmesi maksadıyla iştirakçilerden katılım kurallarına yönelik doküman talep edilebilir. Yüklenicinin bu sorumluluğunu yerine getirmemesinden kaynaklı oluşabilecek her türlü fazla yahut yersiz ödeme yükleniciden ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte tahsil edilir.
  • Yüklenici; programların uygulanması sırasında iş sıhhati ve güvenliği açısından gerekli tedbirleri almak ve bu kapsamdaki yükümlülükleri yerine getirmek, buna ait tüm araç ve gereçleri bulundurmak ve iş kazası ve meslek hastalıklarında resmî kurumlara yapılması gerekli bildirimleri müddeti içinde yapmakla ve durumu Vilayet Müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür.
  • Engellilerin, programlara iştirakini sağlamak üzere program uygulanacak alanların erişilebilirliğinde gerekli tedbirleri almak ve eğitimlerin takibinde engellilerin muhtaçlık duyduğu teknolojik ekipmanları temin etmek yüklenicinin sorumluluğundadır.

Katılımcılar Programa Devam Ederken Öbür Bir İşte Çalışabilir Mi?

Katılımcılar programa devam ederken müddette 5510 sayılı Kanunun 4 üncü unsuru kapsamında sigortalı olarak öbür bir iş yerinde çalışabilir. Lakin iştirakçilerin programa devam ederken diğer bir yerde sigortalı olması nedeniyle oluşabilecek toplumsal güvenlik prim borcundan Kurum sorumlu tutulamaz.

İUP ne demek? TYP yerine gelen İUP ne iş yapar, çalışma saatleri nedir?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir