Kadir Gecesi Hakkında Bilgiler
İslam dininde yılın en kıymetli gecelerinden biri olan Kadir Gecesi, bu yıl 5 Nisan Cuma gecesini 6 Nisan Cumartesi’ye bağlayan gecede idrak edilecektir. Ramazan ayının manevi atmosferi içerisinde yer alan bu özel gece, “hüküm, şeref, güç ve yücelik” gibi derin anlamlar taşımaktadır. İnanışa göre, Allah, Kur’an-ı Kerim’de Kadir Gecesi’nde Kur’an’ı indirmiş ve bu gecenin, bin aydan daha hayırlı olduğunu bildirmiştir.
Bin Aydan Daha Hayırlı Ne Anlama Gelir?
Kadir Gecesi, tüm gecelerin en bereketlisi ve feyizlisidir. Bu gece yapılan ibadetler, diğer zamanlarda yapılan bin ay ibadetinden çok daha kıymetlidir. Kur’an’da yer alan Kadir Suresi’nde bu durum şöyle ifade edilmektedir:
- “Doğrusu biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirmişizdir.”
- “Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?”
- “Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır.”
- “Melekler ve Cebrail (a.s.) o gecede Rablerinin izniyle, her türlü iş için inerler.”
- “O gece, tanyeri ağarıncaya kadar bir esenliktir.”
Kadir Gecesi, insan için yenilenme ve diriliş fırsatıdır. Ramazan ayının bereketi ile gelen bu gece, insanlığın mutlak saadetine vesile olacak sayısız imkanlar sunmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) de bu özel gece hakkında, “Bu ayda öyle bir gece vardır ki, bin aydan daha hayırlıdır. Bu gecenin hayrından mahrum kalan, bin ayın hayrından mahrum kalmış gibidir.” (Nesâî, Sıyâm, 5) buyurarak önemini vurgulamaktadır.
Kadir Gecesi Neden Bin Aydan Daha Hayırlıdır?
Bin ay, yaklaşık seksen yıla tekabül eder ve bu süre bir insan ömrü için son derece anlamlıdır. Kadir Gecesi’nde yapılan ibadetler, seksen yıl boyunca yapılan ibadetlerin yerine geçebilmektedir. Bazı âlimler, bu ifadenin mecaz olduğunu düşünse de, bu durum, Allah’ın rahmetinin ve lütfunun bir tecellisi olarak kabul edilmektedir. Müslümanlara Kadir Gecesi’nin verilmesi, geçmişteki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları nedeniyle daha fazla sevap kazanmalarının bir karşılığıdır. (Malik, İ’tikaf, 6) Bu müjdelenmiş özellik, başka hiçbir geceye verilmemiştir. Ayrıca, Kur’an’da bahsedilen ilahi müjdeler, başta Hz. Cebrail olmak üzere meleklerin, fecre kadar yeryüzünde dualara, zikirlere ve tilavetlere katılmalarıyla taçlandırılmaktadır.
Kadir Suresi’nin Anlamı
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle:
- 1- Biz o (Kur’ân) nu Kadir gecesinde indirdik.
- 2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?
- 3- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
- 4- Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.
- 5- O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.