
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in öğretmen atamalarındaki AGS açıklaması gündemdeki yerini aldı. Öğretmen adayları için Kamu Çalışanı Seçme İmtihanı (KPSS) yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS) getirildi. AGS sonuçlarına nazaran Ulusal Eğitim Akademisi’ne kabul edilecek adaylar, eğitim sonrası atanacak. MEB Akademi Giriş Sınavı (AGS) imtihan ve müracaat tarihleri aşikâr oldu. Peki, Akademi Giriş Sınavı (AGS) nedir, ne vakit yapılacak, müracaat tarihi aşikâr oldu mu?

ÖĞRETMEN ALIMINDA KPSS YERİNE AGS YAPILACAK
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sabancı Öğretmen Evi’nde gazetecilerle buluşarak hem geride bıraktığımız yılın öne çıkan gelişmelerini kıymetlendirdi hem de 2025 için maksat ve projelerini paylaştı. Bakan Tekin’in açıklamasında en çok öne çıkan ayrıntı, öğretmen alımlarında uygulanacak yeni sistem oldu. Mevcut durumda öğretmen adayları Kamu Personeli Seçme İmtihanı (KPSS) ile atanıyordu. Lakin bu durum 2025 yılı prestijiyle değişiyor. Öğretmen adayları için Kamu Çalışanı Seçme İmtihanı (KPSS) yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS) getirildi. AGS sonuçlarına nazaran Ulusal Eğitim Akademisi’ne kabul edilecek adaylar, eğitim sonrası atanacak.

MEB AKADEMİ GİRİŞ SINAVI (AGS) NEDİR, NE ZAMAN YAPILACAK?
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025 yılında yapılacak olan Akademi Giriş Sınavı (2025-MEB-AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (2025-ÖABT) tarihlerini duyurdu. Akademi Giriş Sınavı, 13 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilecek. Birebir gün ÖABT de uygulanacak. İmtihan için müracaat tarihleri 8 Mayıs 2025 ile 20 Mayıs 2025 ortasında olacak. Geç müracaat tarihi ise 28 Mayıs 2025 olarak belirlendi. İmtihan sonuçları, 13 Ağustos 2025 tarihinde açıklanacak.

MEB AGS KAÇ SORU OLACAK?
Öğretmen adaylarına, MEB-AGS kapsamındaki AGS’de 80 soru sorulacak. ÖABT oturumu ise adayların alan bilgisine yönelik olmak üzere 50 sorudan oluşacak.

MEB AGS HUSUS DAĞILIMI MUHAKKAK OLDU MU?
AGS için resmi bir açıklama yapılmadı. Lakin MEB kaynaklarından edinilen bilgilere nazaran soru dağılımının şu halde olması bekleniyor;
Sözel Yetenek:
– Sözcükte Mana, Cümlede Mana, Anlatımın Oluşması, Paragrafta Mana ve Sözel Mantık – 18,75 (%)
Sayısal Yetenek:
– Temel Matematik, Grafik ve Tablo Yorumlama, Mantıksal Muhakeme Sorunları – 18,75 (%)
Tarih:
a) Osmanlı Öncesi Türk Devletleri Tarihi (Siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)
b) Osmanlı Tarihi (XIII. yüzyıldan XX. yüzyıl başlarına kadar yaşanan siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)
c) Atatürk Prensipleri ve İnkılap Tarihi (XX. yüzyıl başından XX. yüzyılın ortalarına kadar, Osmanlı Devleti’nin yıkılışından İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Türkiye tarihinde yaşanan siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)
ç) Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi (XX. yüzyılın başlangıcından günümüze kadar dünyada; İkinci Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar Türkiye’de yaşanan siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)
Bu kısımda yaklaşık yük – 12,5 (%)

Türkiye Coğrafyası:
– Türkiye Fiziki Coğrafyası, Türkiye Beşerî ve Ekonomik Coğrafyası – 10 (%)
Eğitimin Temelleri ve Türk Ulusal Eğitim Sistemi
Eğitim Biliminin Genel Kavramları, Kuramları, Süreçleri ve Uygulamaları
a. Eğitimin Temel Kavram ve Kuramları
b. Eğitimin Tarihî, Felsefi, Toplumsal, Ruhsal, Ekonomik ve Politik Temelleri
c. Türk Ulusal Eğitim Sisteminin Genel Yapısı
Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin Genel Yapısı ve Temelleri
Eğitim ve Öğretimde Etik
Eğitim ve Öğretim Teknolojileri
– Bu kısımda yaklaşık yük – 30 (%)
Mevzuat:
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu – 10 (%)