
Yazda kalma son günler olarak bilinen pastırma sıcakları ile ilgili araştırmalar son günlerde öne çıkıyor. Pastırma yazı tarihleri 2024, Ekim ayının da sonlarına gelinmesiyle serin havalarla birlikte sorgulanıyor. Gündüzleri sıcak ve güneşli olsa da geceleri soğuk olan pastırma yazı, birtakım yıllar iki hafta kadar sürebiliyor. Halk takvimine nazaran ekim ayının sonlarıyla kasım ayının başlarında yaşandığı düşünülüyor. Lakin son yıllarda bu durum değişmeye başladı. Pekala 2024 pastırma yazı Ekim’de mi Kasım ayında mı? Pastırma sıcakları kaç gün sürer, ne vakit başlar ve biter? İşte 2024 pastırma sıcakları takvimi…

PASTIRMA SICAKLARI AYI VE TARİHLERİ 2O24
Pastırma sıcakları, sonbaharın ortasında, çoklukla Ekim yahut Kasım aylarında birkaç gün süren, havanın mevsim normallerine nazaran birdenbire ısındığı devirdir.

Bu sıcaklık artışı, bilhassa Türkiye’de yaygındır ve ismini, bu devirde pastırmanın kurutulması için uygun hava şartlarının oluşmasından alır.

Pastırma sıcakları, ekseriyetle yüksek basınç sisteminin tesiriyle oluşur, gökyüzü açık ve rüzgar azdır. Bu devirde, sabah ve akşam saatlerinde serinlik hissedilse de gündüz sıcaklıkları yaz günlerini andırabilir.

PASTIRMA YAZI TAKVİMİ | PASTIRMA YAZI NE VAKİT BAŞLAYACAK, HANGİ AYDA OLUR, KAÇ GÜN SÜRÜYOR?
Pastırma sıcakları çoklukla sonbaharın ortalarında, Ekim sonu ile Kasım ortası ortasında yaşanır. Türkiye’de, bu periyot ekseriyetle Kasım ayının birinci iki haftasında gerçekleşir. Lakin bu tarihler, hava şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Pastırma sıcakları birkaç gün ile bir hafta ortasında sürebilir ve bu süreçte gündüz sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyreder.

PASTIRMA SICAKLARI NE DEMEK?
Pastırma yazı tabiri, pastirmanin bu periyotta hazirlanmasi sebebi ile verilmiştir. Gece ve gündüz sıcaklık farklarının yılın geneline oranla en yüksek olması, etin gözeneklerinin gündüzleri sıcak nedeniyle açılması ve geceleri soğuk nedeniyle kapanmasına neden olur ve sıvanan çemen etin içine çok düzgün işler.

Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu periyot Almanya’da “kocakarı yazı”, İsveç’te “Azize Birgitta yazı”, Amerika Birleşik Devletleri’nde “Yerli yazı” (Indian summer) üzere isimler alır.
