1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan ‘heimlich manevrası’ paylaşımı! Bebek ve yetişkinde farklılık gösteriyor… Heimlich manevrası (hemlik) nedir, nasıl ve ne zaman yapılır?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan ‘heimlich manevrası’ paylaşımı! Bebek ve yetişkinde farklılık gösteriyor… Heimlich manevrası (hemlik) nedir, nasıl ve ne zaman yapılır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından ‘heimlich manevrası’ ile ilgili paylaşımda bulundu. Heimlich hareketi kısaca bir kişinin boğulmasını önlemek için kullanılan acil bir tekniktir. Bakan Koca paylaşımında, “Solunum yolunun nefes almaya pürüz olacak formda tıkanması durumunda Heimlich hareketi hayat kurtarıcı oluyor. Bilhassa çocukların yaşadığı bu kritik durumda, çabucak 112’nin aranması ve biliniyorsa vakit kaybetmeden Heimlich hareketinin uygulanması gerekiyor.” dedi.

HEİMLİCH HAREKETİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

Heimlich Hareketi, şuuru açık olan bireylerde şu biçimde yapılır;

Hasta oturur durumda ya da ayakta olabilir. Hastanın yanında ya da gerisinde durulur. Bir elle göğüs desteklenerek kişinin öne eğilmesi sağlanır. Öteki elin topuğu ile süratli bir halde 5 sefer sırtına ve tam olarak kürek kemikleri ortasına süpürür halde vurulur. Tıkanıklığın açılıp açılmadığına denetim edilir ve açıldıysa süreç durdurulur. Tıkanıklık açılmadıysa Heimlich Hareketi yapılması gerekir.

Hastanın gerisinden sarılarak gövdesi büsbütün kavranır. Bir elin başparmağı midenin üst kısmına ve göğüs kemiğinin çabucak altına gelecek biçimde yumruk yaparak konur. Öteki elle de yumruk yapılan el kavranır. Kuvvetli bir halde geriye ve üst gerçek bölgeye bastırılır. Bu hareket yaklaşık olarak 5 ila 7 kere yabancı cisim çıkana kadar tekrarlanması gerekir. Tıkanıklık açılmadıysa hastanın tekrar sırtına vurulur. Bu süreçler 5’er kere olacak halde dönüşümlü bir biçimde tekrarlanır. Hastanın şuuru kapanırsa çabucak hasta sert yer üzerine yatırılır ve tıbbi yardım beklenir.

HEİMLİCH HAREKETİ NE VAKİT YAPILIR?

Hızlı yeme alışkanlığı nedeni ile soluk borusuna yemek kaçması sık yaşanan sıkıntılar ortasında yer alıyor. Yemek yerken konuşmak da bu duruma neden olabilir. Heimlich hareketi, soluk borusuna kaçan yemeği ya da öteki bir yabancı cismi çıkarmak için uygulanan tıbbi bir müdahaledir. Bu durumda öncelikle eller yumruk halinde sıkılarak ve müdahalede bulunulacak olan kişinin gerisine geçilmesi gerekir.

HEİMLİCH HAREKETİ BEBEKLERDE NASIL YAPILIR?

Bebekler çok küçükse ve karnına basınç uygulanamıyorsa soluk borusuna kaçan cismi çıkartmak için takip etmeniz gereken adımlar şu formdadır; Bebek, birinci yardım yapacak kişinin bir kolu üzerine yüz üstü yatırılır. Başparmak ve başka parmakların yardımı ile bebeğin çenesi büsbütün kavranarak yüzüstü durumda öne yanlışsız eğilmesi sağlanır.

Baş ve çene durumu korunarak gövdesinden aşağıda tutulur. Varsa bir sandalyeye oturarak bu süreç yapılmalıdır. 5 kere el topuğu ve bileğin iç kısmı ile bebeğin sırtına ve tam olarak kürek kemiklerinin ortasına hafif bir formda vurulur. Öbür kolun üzerine ise başı elle kavranarak sırt üstü çevrilir. Bu formda yabancı cismin çıkması sağlanır.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan ‘heimlich manevrası’ paylaşımı! Bebek ve yetişkinde farklılık gösteriyor… Heimlich manevrası (hemlik) nedir, nasıl ve ne zaman yapılır?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haberu - Güncel Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin