
14 Şubat Sevgililer Günü pek çok ülkede kutlanıyor. Evli çiftlerden genç sevgililere kadar milyonların kutladığı Sevgililer Günü tarihçesi de 14 Şubat’ta tekrar araştırılmaya başlandı. Sevgililer Günü’nün tarihçesi epey değişik ve birkaç farklı efsaneye dayanıyor. En yaygın kabul edilen açıklama, Roma İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. Pekala Sevgililer Günü nasıl ortaya çıktı, neden 14 Şubat? İşte merak edilenler…

14 ŞUBAT NEDEN SEVGİLİLER GÜNÜ?
Eski Roma devrinde kenti temizlemeyi, sıhhat ve rahmeti hür bırakmayı amaçlayan Lupercalia şenliğinin 15 Şubat’ta kutlanması, Sevgililer Günü için de destek oluşturmaktadır. 14 Şubat tarihinde kutlanan Sevgililer Günü için romantizm vurgusunun ise Ortaçağ’da kuşların bu tarihte eşlerini seçmesinden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Öte yandan bu mevzuda farklı argümanlar da bulunmaktadır.

SEVGİLİLER GÜNÜ TARİHÇESİ (HİKAYESİ)
Sevgililer Günü kutlaması için pek fazla görüş bulunmaktadır. Ortaçağ inancında kuşların 14 Şubat’ta eşlerini seçmesi, Sevgililer Günü’nün bugün kutlanmasında destek oluşturmuştur. Sevgililer Günü özelinde birinci tebrik kartları ise 16. YY’da ortaya çıkmıştır. 1800’lü yıllarda ise şirketler bu kartları seri üretim haline getirmişlerdir.

1. AZİZ VALENTİNE’İN HİKAYESİ
En bilinen efsaneye nazaran, Sevgililer Günü’nün kökeni 3. yüzyılda Roma’da yaşamış bir rahip olan Aziz Valentine’e dayanır. İmparator II. Claudius, askerlerin evlenmesini yasaklamıştı zira evli askerlerin savaşta daha az verimli olacağını düşünüyordu. Lakin Aziz Valentine, bu yasağa karşı çıkarak gizlice evlenen çiftlerin nikahını kıymaya devam etti. Sonunda yakalanıp mahpusa atıldı ve 14 Şubat’ta idam edilmek üzere öldürüldü. Bu trajik olay, ona sevgiyi simgeleyen bir sevgililik kazandırmış ve 14 Şubat, aşkın günü olarak kabul edilmiştir.

2. LUPERCALİA FESTİVALİ
Bir öteki teori, Sevgililer Günü’nün Roma’daki antik Lupercalia şenliğine dayandığıdır. Bu şenlik, 14-15 Şubat tarihleri ortasında kutlanır ve doğurganlıkla ilişkilendirilir. Lupercalia’da, erkekler ve bayanlar ortasında isim çekilişi yapılır, böylelikle beşerler birbirleriyle eşleşir ve romantik alakalar başlatılırdı. Bu şenlik, daha sonra Hristiyanlık tarafından dönüştürülüp Aziz Valentine’in anısına kutlanmaya başlanmıştır.

3. ORTA ÇAĞ’IN AŞK RİTÜELLERİ
Orta Çağ’da ise 14 Şubat, kuşların eşlendiği gün olarak kabul edilirdi. Bu devirde, aşkı ve romantizmi kutlamak için çiftler birbirlerine mektuplar ve ikramlar gönderirdi. Aşkın tabiat ile ilişkilendirilmesi, Sevgililer Günü’nün kutlanmasında kıymetli bir rol oynamıştır.