1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli genelgesi || Yusuf Tekin konuşması! Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli içeriği nedir, ne zaman uygulanacak?

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli genelgesi || Yusuf Tekin konuşması! Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli içeriği nedir, ne zaman uygulanacak?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Millî Eğitim Bakanlığınca, 2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9’uncu sınıf seviyesinde uygulanacak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ait genelge yayımlandı. Öğrencilerin zihinsel, toplumsal, duygusal, fizikî ve ahlâkî bakımdan çok taraflı gelişimini desteklemek emeliyle geliştirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin uygulanmasına ait genelge Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla yayımlandı. İşte, Türkiye yüzyılı maarif modeli özeti…

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir?

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne yönelik planlanan eğitimler kapsamında eğitici eğitimleri 3 Haziran’da başladı. Öğretmenlerin eğitimi ise 2-6 Eylül 2024 tarihleri ortasında mesleksel çalışma periyodunda vilayet ulusal eğitim müdürlükleri koordinesinde yapılacak. Bahse husus sınıf seviyelerinde derse giren öğretmenlere yönelik düzenlenecek eğitimler; birinci periyot içinde yer alan orta tatilde, vilayet ulusal eğitim müdürlükleri koordinesinde il/ilçe ulusal eğitim müdürlüklerince planlanarak yapılacak ve tüm öğretmenlerin ilgili eğitimlere iştiraki sağlanacak. Planlanan eğitimler branş temelli olarak en fazla 50 kişilik kümeler halinde düzenlenecek.

‘4 GENELGE GÖNDERDİK’

Bakan Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim periyodu için vilayetlere 4 farklı genelge gönderildiğini belirterek, “Bunlardan biri genel durumlarla, aldığımız genel düzenlemelerin içeriğine ait sizlerle paylaştığımız bir genelge. İkincisi bilhassa son vakitlerde kamuoyunun gündemine sıklıkla gelen şiddet, akran zorbalığı üzere mevzularda valiliklerin ve vilayet ulusal eğitim müdürlüklerinin ve okul yöneticilerinin riayet etmesi gereken konular, alınması gereken önlemlerle ilgili bir genelge. Bir öbür genelgemizle ise altını çizerek söylemek istediğim bir şey var; bu yıl öğretmen arkadaşlarımızın gerek il içi gerekse vilayetler ortası özre bağlı yer değiştirmelerin neredeyse tamamını gerçekleştirdik. Gönderdiğimiz üçüncü genelge bu manada norm fazlası, muhtaçlık fazlası öğretmen arkadaşlarımızın görevlendirmeleriyle ilgili konuları içeren bir genelgeydi. Dördüncü genelgemiz de bu yıl 2024-2025 eğitim öğretim yılında heyecanla beklediğimiz Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ait uygulamaya dönük aldığımız önlemler ve bunların okullarımızda, eğitim kurumlarımızda uygulanmasıyla ilgili olarak bir genelge göndermiş olduk. Bunların hepsini yaklaşık bir haftalık vakit dilimi içerisinde gönderdik” dedi.

Tekin, her genelgenin başka değere sahip olduğunu vurgulayarak, bu nedenle farkındalık oluşturmak hedefiyle her bir genelgenin başka gönderildiğini söz etti. Öğretmenlerden, eğitim öğretim periyodu başlamadan, mesleksel çalışma periyodunda bu genelgelerin dikkatle okunmasını istedi.

‘2-6 EYLÜL’DE TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ EĞİTİMLERİ VERİLECEK’

Yeni eğitim öğretim yılında gündeme aldıkları üç kıymetli başlığı, öğretmenlerin takviyesiyle hayata geçirmek istediklerini söyleyen Bakan Tekin, “Bunlardan birinde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin en yeterli biçimde uygulanması için alınması gereken önlemlerle ilgili kararlar vardı. Münasebetiyle bizim bu yılki birinci gündemimiz, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin sağlıklı bir biçimde hayata geçirilmesi. İkinci kıymetli gündemimiz tekrar kamuoyunun bizden değerli beklentilerinden biri. Özellikle 28 Şubat sürecinde yaşadığımız külfetler sebebiyle bitme noktasına gelen mesleksel ve teknik eğitimde son yıllarda başlatılan atılımları devam ettirecek halde çalışmalar yaptık. 10 Ağustos’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Mesleki ve Teknik Eğitim Siyaset Belgesi’ni yayımladık. Münasebetiyle yeni eğitim öğretim yılında kıymetli başlıklarımızdan biri de bu. Üçüncüsü ise eğitim sistemimizin çekirdeğini oluşturan, birinci adımı atan bireyler, velilerimiz. Öğrencilerimizin akademik ve toplumsal gelişim süreçlerine katkılarını artırmak üzere okul-veli iş birliğini artırmak, bu yılki değerli gündem maddelerimiz” diye konuştu.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ait hazırlıkları aktaran Bakan Tekin, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, 2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, orta öğretim hazırlık ve 9’uncu sınıf seviyesinde uygulanacak inşallah. Programın sizler tarafından daha kolay kavranması ve uygulanabilmesi için kademe aşama eğitimler hazırladık. Eğitici eğitimlerini 3 Haziran’da başlattık. Bu süreçte 17 ana ders için 9 bin 10, 12 seçmeli ders için de 2 bin 52, toplamda 11 bin 62 öğretmenimiz formatör olarak hazırlanarak eğitici dokümanlarını aldılar. İçinde bulunduğumuz bu hafta yani 2 -6 Eylül tarihleri ortasında teorik ve uygulamalı olarak en fazla 50 kişilik branş temelli kümeler formunda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli eğitimleri sizlere bu formatörlerimiz tarafından verilecek” dedi.

’74 STRATEJİ, SİYASET DOKÜMANI’NDA YER ALDI’

İkinci değerli başlığın, mesleksel ve teknik eğitim konusu olduğuna dikkat çeken Tekin, “Ülkemizin muhtaçlık duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi gayesiyle hazırladığımız Mesleksel ve Teknik Eğitim Siyaset Evrakı, 10 Ağustos tarihi prestijiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu evrakta, ‘Herkesin bir mesleği olmalı’ anlayışını temel aldık. Kesimin iş birlikleriyle mesleksel eğitime erişimi ve kaliteyi artırmak istiyoruz. Mesleksel ve teknik eğitimde gelecek perspektifi ve yapılacak çalışmalar; başta mesleksel ve teknik eğitime erişim, mesleksel ve teknik eğitimde uygunlaştırma, mesleksel ve teknik eğitim ile istihdama hazırlık olmak üzere üç ana tema altında 74 strateji, Siyaset Dokümanı’nda yer aldı. Çocuklarımızın içindeki potansiyeli ortaya çıkarmak ve özel yeteneklerini, marifetlerini tespit etmek için erken bir devirde farkındalık oluşturmak üzere stratejiler belirledik. Öncelikle öğrencilerimizin mesleksel eğitime ortaokul düzeyinde hazırlanmasını sağlamak için modüler mesleksel eğitimi usulüyle 7 ve 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik zanaat atölyeleri oluşturuyoruz. Mesleksel ve teknik Anadolu liselerinin bünyesinde de inşallah 2024-2025 eğitim-öğretim yılı prestijiyle ortaokullar açmayı planlıyoruz. Bu ortaokulların 2025-2026 eğitim ve öğretim yılında mesleksel ortaokula dönüşmelerini de hedefliyoruz. Bir öteki stratejimiz de toplumumuzun doğal bir kalite teminatı sistemi olarak kabul ettiği ahilik kültürü ile çağdaş eğitimi birleştirerek öğrencilerin karakter gelişimine katkıda bulunmak üzere ‘Genç teşebbüsçü Ahiler’ ismiyle bir ahilik hareketi başlatmak olacak” diye konuştu.

‘VELİLERLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLUN’

Bakan Tekin, gündeme alınan bir öbür değerli bahsin ise okul ve aile iş birliğinin güçlendirilmesi olduğunu vurguladı. Çocukların okuldan çok daha büyük bir vakit dilimini aileleriyle geçirdiğini belirten Tekin, “Çalışmalarımızın ve verdiğimiz eğitimin, amaçladığımız noktaya varması, lakin ve lakin velilerimizin de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesiyle sağlanabilir. Evlatlarımızın gelişiminde velilerimizin daha şuurlu dayanakları için birtakım eğitimleri planlıyoruz. Bunlardan bir tanesi, ‘Velivizyon’ ismiyle bir platform oluşturduk. Okul-aile iş birliğini güçlendirmeyi amaçladığımız bir platform burası. 27 kısımdan oluşan ‘Ailem’ ismiyle küçük bir dizi seti bulunuyor. Akademisyenlerimizle, eğitim uzmanlarımızla ve duayen oyuncularımızla yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda bu küçük diziler EBA, HEMBA ve Velivizyon platformlarında ulusal ve lokal kanallarda yayımlanmaya devam ediyor. Velilerinizi bu platforma ve bu sinemaları izlemeye davet etmenizi, veli toplantılarınızın gündem unsuru olarak bu platformu takip etmelerini önermenizi, sizlerden bilhassa istirham ediyorum. Sizlerin de çok yeterli bildiği üzere velilerinizi tanımanız, onları yönlendirmeniz, onlarla iş birliği içinde olmanız, öğrencilerinize daha derinden ulaşmanızda tesirli bir yol. Onları yargılamadan, suçlamadan güçlü bir bağlantı kanalı kurmanız, irtibatı sağlam tutmanızı ve iş birliği içinde olmanızı sizlerden bilhassa rica ediyorum” açıklamasında bulundu.

‘BİLGİLENDİRMELERDE TOPLUMSAL MEDYA KULLANIMINDAN KAÇININ’

Bakan Yusuf Tekin, geçen eğitim öğretim yılında öğretmenlerden gelen görüşler doğrultusunda alınan kararları hatırlatarak, “Okul Veli Randevu Platformu ve sınıfta cep telefonu kullanılmasının engellenmesi üzere birçok uygulamayı hayata geçirdik. Yeniden sizlerden gelen geri dönüşler kapsamında bu yıl birinci kere ilkokul 1’inci sınıf şube öğretmenleri ve 5’inci sınıf şubelerinin e-Okul’dan otomatik olarak belirleneceğini bilhassa belirtmek istiyorum. Bunu çok önemsiyorum; zira bu vesileyle öğretmen arkadaşlarımız arasında ayrımcılık, öğretmen arkadaşlarımızın bir kısmını rahatsız eden durumlar ortaya çıkmaktaydı. Münasebetiyle bu attığımız adımla birçok öğretmen arkadaşımızı, birçok okul yöneticimizi önemli bir külfetten kurtarmış olacağımıza inanıyorum. Fiyatsız dağıtımı yapılan kaynaklar dışındaki gereçlerin okullarda, kurumlarda, reklam ve tanıtımının yapılmaması ve bu malzemelerin öğrencilere aldırılmamasını bilhassa sizlerden istirham ediyorum. Bunların yanında sebep olduğu aksilikler nedeniyle sınıf annesi uygulamasına ve gibisi isimlerle mevzuatta yer almayan bir veli takviyesine de müsaade vermediğimizi size tekrar hatırlatmak isterim. Sizlerin bu konularda dikkatli olmanızı bilhassa bekliyorum. Ödev ya da gibisi bilgilendirmelerde toplumsal medya uygulamalarının kullanımından da mümkün olduğunca kaçınmanız, öğrencilere ve velilere gerekli bilgilendirmeleri yapmanız da sizlerden beklediğimiz konular arasında” dedi.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli genelgesi

Genelgeye nazaran, eğitici eğitimi evrakı alan öğretmenlerin, okul yönetimlerince hazırlanacak şube ve ders dağılımlarında öncelikli olarak ilgili sınıflara görevlendirilmeleri sağlanacak, ilgili sınıflar seviyesinde derse girecek öğretmenlerin kesinlikle branşlarında eğitim almaları sağlanacak.

Yöneticilere yönelik eğitimlerde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne nazaran yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilerin rol ve vazifeleri ile ilgili bilgilendirme ve müzakereler gerçekleştirilecek, okul yöneticileri modelin yapı taşları ve temel yaklaşımı konusunda eğitime tabi tutulacaktır. İlgili eğitimler, 1 Eylül 2024 tarihine kadar tamamlanacak.

“Erdem-değer-eylem” çerçevesi, toplumsal duygusal öğrenme maharetleri ve sistem niyeti olarak yapılandırılan okuryazarlık marifetlerini içeren programlar ortası bileşenler, zenginleştirme ve destekleme olmak üzere ikiye ayrılan farklılaştırma uygulamaları temel alınacak.

Ayrıca okul temelli planlama kapsamında etkinliklerde öğrenci iştirakini destekleyici, yaparak ve yaşayarak öğrenmeye imkân tanıyan ve öğrencilerin bütüncül gelişimini amaçlayan çalışmalar, toplumsal sorumluluk çalışmaları ve hayat uzunluğu öğrenme olarak yer alan program dışı etkinlikler dikkate alınacak.

Kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları kapsamında eğitimlerini sürdüren özel eğitim muhtaçlığı olan öğrenciler için de BEP’ler Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programı temel alınarak hazırlanacak.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda çocuklara sunulacak ders kitapları ve e-içerikler, öğrencilerin çok istikametli gelişimi için birbirinin tamamlayıcısı olarak hazırlandı. Bu nedenle, ders kitapları ve ders kitaplarında yer alan e-içeriklerin tamamı kullanılacak.

2024-2025 eğitim ve öğretim yılında okutulacak ders kitaplarının zümre çalışmaları sürecinde öğretmenlerimiz tarafından eba.gov.tr platformundan indirilerek incelemeleri sağlanacak. Ölçme ve kıymetlendirme faaliyetleri; marifet odaklı, öğretim sürecini en üst seviyede destekleyen ve geri bildirim sağlayan geliştirici bir yapıda olacak formda yürütülecek. Sınıf içi ölçme kapsamında gerçekleştirilecek yazılı imtihanları öğrenme çıktıları temel alınarak bilgi ve maharet bütünlüğünü ölçecek şekilde eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri tarafından hazırlanıp uygulanacak.

Yıl içinde yapılan zümre öğretmenler kurulu toplantılarında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan öğretim programlarına yönelik görüş ve teklifler Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının İzleme ve Kıymetlendirme Sistemine (TTKB-İDES) işlenecek.

İlkokul, ortaokul kademelerinde Türkçe, lise kademesinde ise Türk lisanı ve edebiyatı derslerinde, yaygın edebi tipler ortasından seçilmek kaydıyla ilgili sınıflar seviyesinde her devir iki, öğretim yılı boyunca toplam dört eser okunacak ve bir eleştirel sinema tahlili yapılacaktır. Öğretim programı kapsamında değerlendirmeye tabi olacak dört yapıtın dışında da öğrencilerin kitap okuması teşvik edilecek.

GENELGE İÇİN TIKLAYINIZ

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli genelgesi || Yusuf Tekin konuşması! Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli içeriği nedir, ne zaman uygulanacak?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haberu - Güncel Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin