2025 Fay Hattı Haritası Sorgulama Ekranı
2025 yılına ait fay hattı haritası sorgulama ekranı, Ege Denizi’nde meydana gelen peş peşe depremlerle birlikte gündeme geldi. Son günlerde Ege Denizi’nin Santorini açıklarında sismik hareketliliğin arttığı gözlemleniyor. Bu bölgedeki sismik aktivite, son bir hafta içinde 400’den fazla deprem kaydedilmesine yol açtı. Bu durum, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından hazırlanan diri fay hattı sorgulama ekranının önemini artırdı. Ayrıca, bu gelişmeler Ege Denizi’nde tsunami meydana gelip gelemeyeceği konusunda da soru işaretlerine neden oldu. Peki, evimin altından bir fay hattı geçiyor mu? Ege Bölgesi’nde deprem riski taşıyan ve taşımayan bölgeler nereler? İşte detaylar…
MTA Diri Fay Haritası 2025
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye’nin tektonik hareketlerini gözlemleyebilmek amacıyla Diri Fay Hatları ve çevrim içi yer bilimleri portalını geliştirmiştir. Bu portal, son gelişmeleri çevrim içi ortamda ziyaretçilere sunarak, diri faylar hakkında detaylı verilerin sayısal ortama aktarılmasını sağlıyor. Böylece, diri fay haritaları görsel ve belgelerle desteklenerek oluşturulmuş oluyor. Türkiye’deki deprem araştırmalarıyla ilgili kurumlar, kuruluşlar ve üniversiteler, bu harita verisini kullanarak kapsamlı araştırmalar yürütmektedir.
MTA Deprem Risk Haritası için tıklayınız
Fay Hatlarını Harita Üzerinde Görüntülemek İçin tıklayınız
Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor Mu?
Yaşadıkları şehir ve ilçelerde fay hattı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar, e-Devlet üzerinden AFAD tarafından hazırlanan fay hattı haritasını görüntüleyebilirler. Fay haritası sorgulama işlemi, T.C. kimlik numarası ve şifre ile gerçekleştirilmektedir.
AFAD İnteraktif Harita için tıklayınız
Ege Denizi’nde Tsunami Olur Mu?
Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi’nde yaşanan depremlerle ilgili olarak Hürriyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Hürriyet köşe yazarı Fulya Soybaş’ın sorularını yanıtlayan yerbilimci, bölgedeki sismik hareketliliği değerlendirdi. Görür, “Ege Denizi’nin Santorini açıkları son bir haftadır beşik gibi sallanıyor. 400’den fazla depremin kaydedildiği bu bölgede, dün saat 15.17’de 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Eğer burada yakın bir kırılma olursa, Muğla ve Aydın’a yakın bir bölgede, Türkiye de etkilenebilir. Tsunami riski var çünkü tsunami oluşturabilecek bir fay sistemi mevcut. Dikkatli olmalıyız!” dedi.
Tsunami Olabilir
– Depremler, büyüklüğü artarak devam eder mi? Yoksa enerji boşaldı mı?
Prof. Dr. Naci Görür, bu konuda yorum yapmanın zor olduğunu belirtti. “Santorini Adası’nın kuzey doğusunda meydana gelen bu hareketler, İstanbul’a biraz uzak. Ancak Aydın ve Muğla civarı daha yakın. Her 15-20 dakikada bir sallanan bir bölge, görünürde yıkım olmasa bile mikro deformasyona uğrayabilir. Eğer Türkiye’ye yakın ve büyük bir kırılma olursa, olabilecek depremden biz de etkilenebiliriz. Tsunami oluşma ihtimali de mevcuttur. Bu nedenle dikkatli olmalıyız. Ancak, ‘olacak’ demiyorum, ‘olabilir’ diyorum. Deprem fırtınaları, yaşanabilen doğal olaylardır ve bazen aylarca sürebilir. Ne zaman duracağını kestirmek mümkün değildir. Fakat önlem almak mümkündür.”
MTA Diri Fay Haritasına Göre Birinci Derece Riskli Bölgeler
Türkiye Diri Fay Haritası üzerinde gösterilen toplam diri fay sayısı 485’e ulaşmıştır. Bunlardan 326’sı tekil fay, fay zonu veya sistemi olarak yer alırken, 183’ü ise bu ana yapılar altında fay segmenti olarak haritalandırılmıştır. Türkiye Diri Fay Haritası, 5.5 ve daha büyük depremler üretebilecek kaynak zonlar olarak tanımlanan diri fayları içermektedir. Bu harita, diri fayların uzunluğu, yaşı, kayma türü, genel doğrultu ve fay düzleminin eğim yönü gibi deprem tehlike değerlendirmelerinde ihtiyaç duyulabilecek bilgileri sunmaktadır.
- Birinci derece risk altında olan şehirler: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
İkinci Derece Riskli Bölgeler
- İkinci derece riskli iller: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.
Üçüncü Derece Riskli Bölgeler
- Üçüncü dereceden riskli iller: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.